Kotisivujen siirtäminen palvelimen levytilaan

Mikäli kotisivuja ei toteuteta esimerkiksi Nettisivukoneella tai sovellusarkiston kautta asennettavalla julkaisujärjestelmällä, valmiit kotisivutiedostot tulee siirtää webhotellin levytilaan manuaalisesti. Tämä tapahtuu joko hallintapaneelin tiedostojenhallinnan kautta - tai erillisellä FTP-ohjelmalla, jonka ohjeet seuraavassa:

WinSCPKotisivujen siirtäminen FTP-ohjelmalla

WWW-sivut siirretään palvelinkoneellemme FTP-tiedonsiirtoprotokollalla käyttäen jotakin tiedonsiirto-ohjelmaa. Windows-koneille suosittelemme esimerkiksi WinSCP:tä, minkä voit ladata ilmaiseksi osoitteesta:

Mac-koneille vastaava sovellus on esimerkiksi Cyberduck, jonka voit ladata osoitteesta http://cyberduck.ch/ - tässä ohjeistossa käytämme esimerkeissä kuitenkin WinSCP:tä.

Aseta tiedonsiirto-ohjelmaan palvelimestasi riippuen seuraavat asetukset:

server1: ftp.nettihotelli.fi
server2: ftp2.nettihotelli.fi
server3: ftp3.nettihotelli.fi
server4: ftp4.nettihotelli.fi

server5: ftp5.nettihotelli.fi
server6: ftp6.nettihotelli.fi
server7: ftp7.nettihotelli.fi
server8: ftp8.nettihotelli.fi

server9: ftp9.nettihotelli.fi
server10: ftp10.nettihotelli.fi
server11: ftp11.nettihotelli.fi
server12: ftp12.nettihotelli.fi


(tai vaihtoehtoisesti palvelimesta riippumatta ftp.omadomainnimesi.com - toki edellyttäen, että verkko-osoiterekisteröintisi on jo astunut voimaan.)

  • FTP-palvelimen portti on 21
  • Käyttäjätunnus: FTP-tunnuksesi (oletusarvoisesti pääkäyttäjätunnus)
  • Salasana: FTP-salasanasi (oletusarvoisesti pääkäyttäjätunnuksen salasana)
  • Tiedostoprotokolla: FTP

Kotisivut sijoitetaan hakemistoon 'httpdocs' ja etusivun tulee olla index-niminen (esimerkiksi index.html tai index.php - kaikki merkit pienillä kirjaimilla). Verkkotunnuksesi kotihakemisto on siis /httpdocs - huomaathan, ettei juurihakemistoon / tule siirtää mitään tiedostoja tai luoda hakemistoja!

Huom!Mikäli havaitset FTP-tiedonsiirrossa pätkimistä (eli kirjautuminen FTP-palvelimelle onnistuu normaalisti, mutta tiedonsiirto katkeilee tai jumittaa), kokeile vaihtaa FTP-ohjelma passiivi moodiin ("passive mode"). WinSCP:ssä tämä tapahtuu seuraavasti: Klikkaa luomaasi käyttäjätunnusta "Tallennetut istunnot" kohdasta ja valitse tämän jälkeen "Muokkaa". Rastita kohta "Edistykselliset valinnat" ja avaa ohjelman valikkopuusta välilehti "Yhteys". Tällä sivulla näet kohdan "Passiivi moodi". Rastita tämä ja valitse "Tallenna". Käyttäjätunnuksesi FTP-siirto tehdään tämän jälkeen passiivitilassa, mikä voi tiettyjä Internetyhteysoperaattoreja käytettäessä olla FTP:n toiminnan kannalta välttämätöntä.

Kotisivujen siirtäminen palvelimelle suunnitteluohjelman tiedonsiirtotoiminnolla

Monissa WWW-suunnitteluun tarkoitetuissa suunnitteluohjelmissa (esim. Adobe Dreamweaver tai iWeb) on sisäänrakennettu FTP-tiedonsiirtotoiminto sivujen siirtämiseksi. Näihin FTP-asetukset tulee asettaa edellä kuvatusti, mutta usein asetuksissa kysytään myös palvelimen tallennuspolkua (esim. FTP path, file path tms.) Tämä on /httpdocs mikä tulee määritellä asetuksiin, jotta tiedonsiirto oikeaan hakemistoon onnistuu.

Kotisivujen siirtäminen palvelimelle hallintapaneelin kautta

Vaihtoehtoisesti WWW-sivut voidaan siirtää kotisivutilaan hallintapaneeliin integroidun selainpohjaisen tiedonsiirto-ohjelman kautta. Ohjeet löydät täältä.

Huom!Tarkista myös aina sivuja siirtäessäsi, että käytät FTP-ohjelmassa tai hallintapaneelin siirtotoiminnossa samaa merkistökoodausta kuin millä sivusi on luotu. Yleisin kotimainen merkistökoodaus on ISO-8859-1, joka on myös palvelimemme oletusarvona, mutta esimerkiksi monissa Mac-ympäristöissä se voi olla myös UFT-8. Mikäli esimerkiksi ääkköset eivät näy siirtämilläsi sivuilla oikein, vika johtuu väärästä merkistökoodauksesta. Katso tällöin lisäohjeet asian korjaamiseksi tästä.

"Miksi en voi käyttää tiedonsiirtoon suojattuja SFTP- tai SCP-protokollia suojaamattoman FTP:n sijasta?"

Emme oletusarvoisesti salli asiakkaillemme SFTP- tai SCP-tiedonsiirtoprotokollia johtuen siitä, että samalla myös SSH shell-yhteys joudutaan sallimaan, mitä pidämme suurempana tietoturvariskinä. Vaikka shell-yhteys onkin rajoitettu kunkin käyttäjän omaan kotisivuhakemistoon, liittyy tähän kuitenkin omat potentiaaliset tietoturvaongelmansa.

Mikäli et halua käyttää suojaamatonta FTP-tiedonsiirtoa kotisivusi asentamiseen, voit siirtää tiedostot myös hallintapaneelin tiedonsiirron kautta. Yhteys hallintapaneeliin on SSL-suojattu ja tällöin tiedonsiirto on turvallisempaa.

Jos kuitenkin tarvitset SCP-tiedonsiirtoyhteyttä tai SSH shell-yhteyttä (esimerkiksi jonkin tietyn ohjelman tai järjestelmän asentamiseen tai konfigurointiin), voimme tietenkin kytkeä tämän käyttöön pyytämällä. Ota tällöin yhteyttä asiakaspalveluumme.

Takaisin Lue lisää