Nettitohtori tietää!Palvelinpohjaiset ohjelmointikielet

Kaikkiin kotisivutilan sisältäviin Nettihotelli.fi:n palvelupaketteihin kuuluu vakiona yleisimmät tarvittavat palvelinpohjaiset kielet: Perl, Python, PHP ja SSI. Lisäksi tietokantatuen sisältävissä webhotellipaketeissa voidaan käyttää Ruby on Railsia. Suurimmissa paketeissa tarjoamme myös Java/Tomcat-tuen.

Osa ohjelmointikielillä toteutetuista sovelluksista voi vaatia myös tietokantatukea. Ohjeet tietokantojen luomiseen ja käyttöön löydät tarvittaessa täältä.

Ennen palvelinpohjaisten kielten käyttämistä muutamia yleisiä huomioitavia ohjeita:

Palvelinpohjaiset ohjelmointikielet mahdollistavat esimerkiksi erilaisten dynaamisten WWW-ratkaisujen toteuttamisen. Monet hyviksikin todetut ohjelmat ovat kuitenkin ajan mittaan vanhentuneet ja niistä on voinut löytyä erilaisia tietoturva-aukkoja.

Pyydämmekin, että ennen kuin asennat minkäänlaisia palvelinpohjaisia ohjelmointikieliä käyttäviä sovelluksia kotisivutilaasi, huomioit aina seuraavat seikat:

  • Ohjelma on uusin mahdollinen versio. Mikäli käytät vanhoja ohjelmaversioita, päivitä ne uusiin mahdollisimman pian. Uudet toimivat yleensä tehokkaammin ja niiden tietoturva-aukot on todennäköisemmin paikattu.

  • Asenna ohjelmat noudattaen valmistajan ohjeita. Kiinnitä huomiota erityisesti tiedostojen ajo-oikeuksiin (chmod) jotta et altista asennettuja tiedostoja mahdollisten väärinkäytösten kohteeksi. Muista myös aina poistaa esimerkiksi sellaiset alkuasennustiedostot, jotka asennusohjeissa pyydetään poistettaviksi asennuksen jälkeen.

  • Mikäli sovelluksen yhteyteen edellytetään aikataulutettuja tehtäviä (crontab), ole erittäin huolellinen että ajastat ne oikein. Kerran vuorokaudessa ajettavaksi tarkoitettu ajastettu tehtävä voi kerran minuutissa ajettaessa aiheuttaa pahimmillaan koko palvelimen kaatumisen ja haittaa sadoille muille asiakkaille. Huolellisuutta!

Ohjeistostamme löydät perustiedot eri palvelinpohjaisten kielten käyttämiseksi. Ole hyvä ja tutustu niihin huolella.

Takaisin Lue lisää