Tietokantojen tuonti

Tietokannan tuomisella (import) tarkoitetaan tietokantasisällön siirtämistä (tietokantadumppina) kohdepalvelimelle ja purkamista tyhjään tietokantaan.

Tällöin tietokantasisältö saadaan siirrettyä saumattomasti uudelle palvelimelle, minkä jälkeen tehdään tietokantoja käyttävän palvelinpohjaisen sovelluksen (esim. Joomla, Wordpress, Drupal jne.) levytiedostojen siirtäminen FTP:llä ja asetustiedostojen uudelleenkonfigurointi, jolloin sivusto siirtyy tietokantasisältöineen ja toiminnallisuuksineen uudelle palvelimelle.

Huom!Huomaa toimet ennen tietokantojen tuomista! Tietokantojen tuominen tehdään vasta siinä vaiheessa, kun olet ensin pakannut tietokantasisällön Tietokannan vienti -ohjeiston mukaisesti tietokantadumpiksi vanhalla palvelimelta, siirtänyt sen uudelle palvelimelle tai omaan levytilaasi ja nyt haluat purkaa dumpin tietokantasisällön uudelle palvelimelle luotavaan tietokantaan. Ennen tuonnin aloittamista, sinun tulee myös luoda hallintapaneelista tyhjä tietokanta, johon tietokantasisältö tuodaan.

1. Tietokannan tuominen hallintapaneelin kautta

WebhotellivalikkoEnsisijaisesti suosittelemme tietokantojen tuomista hallintapaneelin kautta, josta tähän löytyy oma toiminnallisuutensa seuraavasti:

Mikäli asiakkuuteesi kuuluu useampia saman pääkäyttäjätunnuksen alaisuudessa olevia webhotelleja, valitse ensin hallintapaneelin ylälaidan 'Valittuna' -alasvetovalikosta se webhotelli, jossa sijaitsevaa tietokantaa on nyt tarkoitus käsitellä. Valitse tämän jälkeen kohdasta 'Tietokannat' -> 'Tuo tietokanta' sen tietokannan kohdalla, johon on tarkoitus tuoda tietokantasisältöä tietokantadumpista.

Tietokannan tuonti

Tietokantojen tuominenAvautuvassa näkymässä voit valita mistä tietokantapaketti tuodaan (omalta koneelta tai webhotellipakettisi omasta levytilasta). Valittuasi tietokantadumpin, paina 'Ok' ja tuominen alkaa.

2. Tietokannan tuominen hallintapaneelin kautta

Käyttäen phpMyAdmin -sovellusta

Vaihtoehtoisesti tietokantojen tuonti onnistuu myös hallintapaneeliin integroidun phpMyAdmin -sovelluksen avulla seuraavasti:

Webhotellivalikko

Mikäli asiakkuuteesi kuuluu useampia saman pääkäyttäjätunnuksen alaisuudessa olevia webhotelleja, valitse ensin hallintapaneelin ylälaidan 'Valinta' -alasvetovalikosta se webhotelli, jossa sijaitsevaa tietokantaa on nyt tarkoitus käsitellä.

Tietokannan vienti

Tietokannan tuontiValitse tämän jälkeen 'Tietokannat' -> 'phpMyAdmin' sen tietokannan nimen kohdalla, johon haluat tuoda tietokantasisällön tietokantapaketista.

PhPMyAdmin -sovellusikkuna avautuu uuteen välilehteen. Klikkaa kohtaa 'Tuonti' ja tämän jälkeen 'Valitse tiedosto' -painikkeen avulla omalta koneeltasi se tietokantapakettitiedosto, jonka haluat tietokantaan tuoda. Paina 'Siirry' ja tietokantataulujen pitäisi ilmestyä tietokantaan.

Huom!Palvelimelle siirrettävän tiedoston enimmäiskoko on tätä kautta muutamia kymmeniä megatavuja - jos tuotavana on suurempi tietokanta, ole hyvä ja katso seuraava kohta "Tietokannan tuominen SSH-shell yhteyden avulla".

3. Tietokannan tuominen SSH-shell yhteyden avulla

Mikäli tietokanta on suuri (useampia satoja megatavuja tai enemmän), sen tuominen palvelimelle ei onnistu välttämättä PhpMyAdmin -sovelluksella, koska tietokantadumpin siirtäminen tapahtuu WWW-käyttöliittymän kautta, eikä tämä sovellu suurten tiedostomäärien liikutteluun.

Tällöin vaihtoehtona on siirtää tietokantadumppi FTP:llä levytilaan (esim. omaan httpdocs-hakemistoosi) ja purkaa kanta mysql-komentoa käyttäen. Tämän vaihtoehdon käyttäminen edellyttää, että webhotelliisi on kytketty käyttöön SSH shell yhteys. Pyydä tätä tarvittaessa asiakaspalvelustamme.

Kirjaudu SSH shelliin käyttäjätunnuksellasi ja salasanallasi. Kirjoita shellissä komento:

mysql -h palvelinnimi --user=tietokantakäyttäjä --password=salasana tietokannannimi < /httpdocs/dumpinnimi.sql

korvaa palvelinnimi, tietokantakäyttäjä, salasana, tietokannannimi sekä dumpinnimi halutuilla, esim.

mysql -h server7.nettihotelli.fi --user=kaytta_tietokanta --password=salas123 kayttajatu_tietokanta < /httpdocs/testidumppi.sql

Huom!Jos kyse on isosta tietokannasta (satoja megatavuja tai jopa useita gigatavuja), dumpin tuominen voi kestää pitkään. Jos kuitenkin on epäilys siitä, ettei komento toimi tai on kaatunut, paina CTRL-C ja komennon ajaminen keskeytyy. Voi tämän jälkeen kokeilla ajaa komentoa määreellä --verbose (esim. mysql --verbose -h...) jolloin tuomistapahtuma tulostuu ruudulle ja voit tarvittaessa seurata tietokannan tuonnin suorittamista.

4. Tietokannan tuominen erillisen PHP-sovelluksen avulla

Tietokantojen käsittelyä varten voit myös asentaa webhotellitilaasi esimerkiksi erillisen PHP-sovelluksen. Palvelimellemme vakiona asennetun phpMyAdmin -sovelluksen lisäksi voit käyttää esimerkiksi yksinkertaista, yhdestä tiedostosta koostuvaa Adminer-sovellusta, minkä voit ladata ja siirtää FTP:llä levytilaasi maksutta osoitteesta http://www.adminer.org - huomaathan kuitenkin, ettemme pysty antamaan tuotetukea tämän sovelluksen käytössä vaan joudut itse opettelemaan sovellukseen käytön.

5. Tietokannan tuominen erillisellä scriptillä

Viidentenä vaihtoehtona suurten tietokantadumppien tuomiseen on käyttää esim. tätä varten suunniteltua scriptiä, kuten BigDump. Ohjeet tämän käyttämiseksi löytyvät esimerkiksi täältä. Huomaathan, ettemme kuitenkaan voi ottaa vastuuta kolmannen osapuolen scriptien toiminnasta vaan näiden käyttö tapahtuu aina omalla vastuulla.

Takaisin Lue lisää